Saturday, November 28, 2009

KEKANGAN MEDIA

Petikan bernama.com 27/11/09

Parti Politik Digesa Tidak Halang Media Membuat Liputan - CIJ

KUALA LUMPUR, 27 Nov (Bernama) -- Pusat bagi Kewartawanan Bebas (CIJ) hari Jumaat menggesa parti-parti politik tidak menghalang mana-mana organisasi media daripada membuat sebarang liputan majlis.

Pengarah Eksekutifnya V.Gayathry berkata persatuan itu tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan Selangor pimpinan pakatan pembangkang yang tidak membenarkan Utusan
Malaysia daripada membuat liputan sidang media yang diadakan…LAGI…

>>>>>>

CATATAN PK

Di dalam mewarnai ciri-ciri demokrasi berparlimen, peranan media kini begitu mencabar dan dicabar. Kerjaya wartawan kini sudah sudah jauh berbeda. Dahulunya kehadiran wartawan jelas hanya daripada media aliran perdana. Kini lanskap kewartawanan berubah kerana wujudnya wartawan-wartawan daripada pelbagai media sama ada yang memilih jalan tengah sebagai media yang tidak memilih parti dan juga media yang disokong oleh pihak pembangkang. Di samping itu ramai juga kalangan mereka yang menganggap diri sendiri sebagai wartawan dan mengkategorikannya sebagai "citizen journalism".

Apa-apa pun dalam keadaan sebegini semua pihak perlu menyedari hakikat perkembangan ini kerana lanskap perkembangan media juga telah jauh berubah. Walau apa pun aliran kewartawanan yang dipegang, mereka tidak dapat lari daripada memegang teguh konsep menghormati etika kewartawanan. Di samping itu adalah juga wajar direnungi pandangan sebegini...

"Pointing a camera at an event and covering the entire event is not journalism. Journalism is in the editing. Journalism is in the selection. Journalism is in the content."TED COPPLE - CBS Newscaster.

No comments: